Samenvatting
Deze webquest gaat over pesten. 

Hoe ga jij met andere mensen om?
Wanneer wordt plagen pesten?
Hoe wil jij zelf behandelt worden?
Welke rollen zijn er bij pesten?

De kinderen doen diverse opdrachten om erachter te komen hoe je met andere mensen omgaat, en hoe je pesten kunt voorkomen en uitpraten. 

Dankzij de verschillende stappen, de aangeboden sites, filmpjes en gesprekken ontdekken maar gaan de kinderen ook nadenken over wat pesten is en wat dit doet met mensen.

Aan het einde laten de kinderen aan de hand van een toneelstuk zien hoe de kinderen hierop reageren en welke verschillende rollen er zijn. Door eerst de andere stappen te maken hopen we de kinderen te laten zien hoe erg pesten kan zijn en hoe andere hier bij kunnen voelen.

In het boek `Levensbeschouwing ontwikkelen` (Schepper J, 2015) staat in het hoofdstuk `Van kleuter naar puber` waarbij wij naar de fases hebben gekeken en de opdrachten daaraan hebben gekoppeld. Ook hierin wordt het denken, voelen en doen van levensbeschouwing benadrukt waarop wij onze opdrachten hebben gebaseerd.  

 

Leerdoelen

De kinderen zoeken zelfstandig, aan de hand van specifieke internetkoppelingen de informatie op die zij nodig hebben om de vragen te beantwoorden. Zij leren hierbij het internet gebruiken, informatie te filteren en om met resultaten te werken.

Leerlingen leren over levensbeschouwelijke thema`s zoals hoe mensen met elkaar omgaan. Ook leren zij de rollen die bij pesten ter sprake komen en wat de effecten zijn.

Volgens het boek levensbeschouwing ontwikkelen van Jef de Schepper (2015) zijn er 10 basisvaardigheden van levensbeschouwing. Onze webquest sluit aan bij de basisvaardigheden redeneren (benoemen, argumenteren, waarderen) en handelen (kiezen, uitvoeren, doorzetten).

 

Vakgebieden:
- Levensbeschouwing (gekoppeld aan basisvaardigheden argumenteren en waarderen)
- ICT (gekoppeld aan 21e -eeuwse basisvaardigheden)
- Drama (gekoppeld aan basisvaardigheden handelen -> kiezen, uitvoeren, doorzetten en waarderen)
- Beeldende vorming (gekoppeld aan handelen -> uitvoeren)

 

Benodigde materialen

Voor het uitvoeren van deze webquest zijn er verschillende materialen nodig. Zo zijn er chromebooks/laptops nodig voor de kinderen zodat ze de stappen kunnen uitvoeren. Een digibord om de filmpjes te laten zien of een woordweb op te maken. De kinderen gaan ook aan de slag met tekenen en daar is natuurlijk een pen of potlood voor nodig. 

 

Toelichting WebQuest onderdelen

Inleiding

In de inleiding wordt de verwachting al een beetje beschreven en weten de kinderen wat ze gaan onderzoeken. Na het lezen van de inleiding kunnen de kinderen al voorspellingen maken wat ze gaan doen en over het onderwerp nadenken. U zou de inleiding klassikaal kunnen introduceren door een toneelstuk op te voeren over pesten en aan de kinderen kunnen vragen wat ze gezien hebben, hoe zij zich hierbij voelen en hoe zij zelf hierop zouden reageren. Bij het kijken van het filmpje bij de inleiding zou het mogelijk zijn om eerst van te voren een woordweb te maken met de kinderen. `Wat weten we al van pesten?` `Hoe reageert iemand op pesten?` `En welke verschillende rollen ken je al?`
Daarna is het leuk om na het kijken van het filmpje nog een woordweb te maken over wat ze in het filmpje geleerd hebben en de woordwebben met elkaar te vergelijken.

Door het maken van de woordwebben wordt de voorkennis van de leerlingen geactiveerd zodat zij gericht met de opdrachten aan de slag kunnen. 

Tijdens deze verschillende klassikale inleidingen kan je verschillende vragen aan de kinderen stellen dat betrekking heeft op het onderwerp. Als:

`Wat is pesten?`

`Hoe denken jullie hier over?`

`Ken je iemand die gepest wordt?`

`Hoe voelt iemand zich als die gepest wordt?`

En `Hoe wat zou de pestkop voelen wanneer hij of zij pest?`

 

Opdracht

Bij de opdracht kunnen de kinderen beter zelfstandig te werk gaan.
Hier gaat het er vooral om dat de kinderen zelf gaan nadenken over het onderwerp en gaan bedenken hoe hij of zij er op reageert.
Het filmpje is leerzaam en op niveau voor groep 4 tot en met 8. Voor de leerkracht is het belangrijk dat je de verwachtingen uitspreekt zodat leerlingen weten waar ze aan toe zijn.

 

Handelingen 

Voor deze webquest hebben wij 3 klassikale lessen ontworpen en 3 lessen die de kinderen via de stappen moeten volgen. Het leukste is als je een hele week aan de slag gaat met de kinderen en het maken van deze lessen. De stappen zijn als volgt verdeelt:

Stap 1 t/m 2 is over het onderwerp nadenken en vooronderzoek doen. 
De 21e -eeuwse vaardigheden komen hier aan te pas. De vaardigheden die hierop aansluiten zijn:
- Creatief denken
- Kritisch denken
- Media wijsheid 
- Informatievaardigheden 

Stap 3 t/m 5 zijn de opdrachten die de kinderen zelfstandig gaan maken.
Deze sluiten aan bij fase 1 (Schepper, J. 2015). De intuïtieve-projecterende levensbeschouwing sluit aan bij het afmaken van het stripverhaal. Hierbij sluit de leerlingen aan bij het associatief denken en verbeelding. Het besef groeit dat het einde niet het definitieve antwoord hoeft te zijn en gaat zich meer vragen stellen naar het hoe en waarom.
Sluit aan bij sociaal-emotionele ontwikkeling van levensbeschouwing.

 

Stap 6 is de afsluiting. Dit ga je klassikaal doen waardoor je de week leuk afsluit en kunt zien hoe de kinderen er dan op reageren en/of hoe hun mening is verandert.
Jef de Schepper omschrijft dit in fase 3 van de 7 fasen in de levensbeschouwelijke ontwikkeling. De synthetisch-conventionele levensbeschouwing begint rond het 11de en 12de levensjaar. Dit is de groei van de persoonlijke levensbeschouwing. Begin hier dus niet te vroeg mee!
Sluit aan bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van levensbeschouwing.
Sluit aan bij de morele ontwikkeling van levensbeschouwing.

 

Bronnen

De bronnen die de kinderen kunnen gebruiken gaan over verschillende onderwerpen, zodat de kinderen diverse informatie krijgen.

Zo hebben wij bronnen over pesten zelf als `Wat is pesten nou?` `Wat is cyberpesten?`.
Een video hierover, verhalen van slachtoffers maar ook verhalen van de pestkop zelf.

Wij hebben gekozen om diverse bronnen aan de leerlingen aan te bieden zodat leerlingen kunnen kiezen wat bij hun interesse aansluit. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen en leerlingen hierin zelf verantwoordelijk te stellen zullen zij eerder geneigd zijn om zich te gaan verdiepen in de leerstof.

 

Beoordeling

Wij geven de leerlingen de kans om hun eigen ontwikkeling in kaart te zetten en te beoordelen door de tabel waarbij aan de opdrachten punten gekoppeld zijn. Leerlingen reflecteren hierbij op hun eigen weten en kunnen waardoor zij werken aan zelfreflectie. 
Als leerkracht kan je deze tabel ook inzetten om de ontwikkeling in de gaten te houden. 
Let hierbij wel op dat de inzet in de klas tijdens bijvoorbeeld toneelstuk van net zo`n groot belang is als het werken aan de 21e -eeuwse vaardigheden en de opdrachten op papier.

 

Afsluiting

Als afsluiting voor de webquest kan je klassikaal terug kijken naar de gestelde doelen en het beantwoorden van de hoofdvraag. Als leerkracht kan je hier op in gaan door vragen aan de kinderen te stellen.

Verder bespreken we hoe het maken van de webquest ging en hoe de kinderen het hebben ervaren. De kinderen delen elkaars ervaringen en luisteren naar elkaar. 

Wanneer de kinderen tijd over hebben staat er bij het kopje afsluiting informatie over het onderwerp pesten en waarvoor pesten nog meer voor staat, namelijk het kaartspel pesten.

Om het helemaal leuk af te sluiten kan je dit spel met de kinderen gaan spelen.

 

Tot slot

Deze webquest is gemaakt door Sabine en Linda, studenten van Inholland te Haarlem.

Als u nog vragen of aanmerkingen heeft horen wij dit graag en kunt u deze sturen naar:

614324@student.inholland.nl